Skip to main content

Országos Széchényi Könyvtár

Image National Széchényi Library

Az 1802-ben alapított Országos Széchényi Könyvtár küldetése, hogy átfogó gyűjteménnyel rendelkezzen a Magyarországon kiadott, illetve a magyar vonatkozású nyomtatott, kéziratos és elektronikus kiadványokból. 
A könyvtár jelenleg 8 millió dokumentummal rendelkezik, ezekből több mint 2 millió könyv, 300.000 időszaki kiadvány és közel 1 millió a kéziratok száma. Különgyűjtemények őrzik a térképeket, a képeket és metszeteket, a hangzó anyagokat, a plakátokat és aprónyomtatványokat, valamint a dokumentumok mikrofilm másolatát. A könyvtár számtalan ritkaságot őriz: a legrégebbi magyar összefüggő szöveget, a Halotti beszédet, valamint 32 corvinát Mátyás király könyvtárából, Kölcsey Ferenc kézírásával a magyar Himnusz kéziratát, valamint számtalan Kossuth, Petőfi, Ady és más kéziratot.
A Nemzeti Könyvtár széles körű szakmai tevékenységet folytat, például a képzés és konzultáció, bibliográfiai szolgáltatás, könyvtárközi kölcsönzés, kiállítások, rendezvények terén. Fontos szerepet játszik az elektronikus könyvtári szolgáltatások szervezésében, részt vesz a hazai és nemzetközi projektekben, például. Az Európa Könyvtár, az E-könyvek igény szerint; szervezi és üzemelteti a MATARKA-cikkmásolat-küldő szolgáltatást, valamint a Magyar Könyvtárak Internetes Tájékoztató Szolgáltatását, a LibInfo konzorciumot. Ezen felül, könyvtári információs rendszereket épít és szolgáltat: Magyar Elektronikus Könyvtár, a Magyar Országos Közös Katalógus, valamint a Régi katalógusok és bibliográfiák és a Magyar Országos Közös Katalógus - Régi Nyomtatványok Tagozat.