Humboldt Egyetem Könyvtára, Berlin

Image Universitätsbibliothek der Humboldt-Universität zu Berlin

A Humboldt Egyetem könyvtárát 1831-ben alapították, Berlin legrégebbi könyvtára. Kezdetektől fogva rendelkezett a brandenburgi és berlini kiadók kötelespéldányai őrzésére vonatkozó joggal, amely 1972-ben járt le.

A gyűjtemények nem sérültek meg jelentősen a két világháború alatt. Ezért a történelmi gyűjtemény az 1850 és 1945 közötti művekre koncentrál. A régi könyvek gyűjteményének bővítésére, speciális tudományos könyvtárakat szereztek meg: például Jacob és Wilhelm Grimm magánkönyvtárának 6.000 kötetét, Wilhelm von Humboldt filológiai könyvtárának egy részét (250 kötetet), valamint Theodor Schmalz gyűjteményét.

A könyvtár egyéb kincsei a korábbi Oskar Herceg Hercegi Könyvtárból származnak, valamint a körülbelül 50.000 darabos egyetemi jegyzetek bőséges gyűjteményéből.
A kari könyvtárak is értékes gyűjteményekkel rendelkeznek, mint például az 1773-ban alapított Berlini Természetkutatók Baráti Társaságának a könyvtára (1.000 kötet), valamint August Wilhelm von Hofmann magánykönyvtára (8.000 kötet). August Wilhelm von Hofmann alapította az első kémiai intézetet Berlinben. A bölcsészettudományi könyvtárak szintén értékes gyűjteménnyel rendelkeznek a művészettörténeti tanszék gyűjteménye alapján.

Profile

The network of the Humboldt University Library consists of the following constitu-ents to be found at different locations:
* Central library at the Jacob and Wilhelm Grimm Center (with 12 integrated branch libraries)
* Natural sciences branch library at the Erwin Schrödinger Center
* Campus Nord branch library
* 8 further branch libraries

There are a total of approximately 6 million volumes in the holdings of the Library.

Specialist fields and special collections:
* Folklore and Ethnology
* Higher Education
* Historical specialist collections , e.g. the Grimm brothers' private library, a collection of portraits, the "Tunnel über der Spree" Archives, a collection of theses